Tags

, , , , ,

Donderdagavond 13 maart was het dan zover: de allereerste prijzen van en voor de taalsector werden uitgereikt. Initiatiefnemer is De Taalsector, de organisatie waarmee oprichter Dries Debackere een trefpunt wil bieden voor iedere taalprofessional. Zo’n allereerste prijsuitreiking is altijd wel een soort sprong in het duister. Zal het aanslaan? Zullen de genomineerden het appreciëren en zullen ze zelf op stemmenjacht gaan? Hoeveel stemmen zullen er uiteindelijk worden uitgebracht? En hoeveel mensen zullen de uitreiking zelf bijwonen?

Al tijdens de aanloop van de uitreiking bleek het initiatief een succes. Genomineerden voerden volop campagne, er werd uitgebreid gestemd, er werden zelfs een aantal extra genomineerden toegevoegd, de spanning nam toe… En gisteren was het dan zover. In een pand in Gent was een soort pop-up congreszaaltje ingericht, waar al snel een gezellige drukte heerste. Studenten, dialectologen, vertalers, taalwetenschappers, taaltechnologen, promotoren van duidelijk schrijven, ze waren er allemaal. Een flinke groep van een 50-tal taalprofessionals uit alle mogelijke sectoren.

De avond zelf was netjes verzorgd, met praatje van Patrick Marck over het belang van sectormarketing, een lezing van prof. Lieve Vangehuchten over het verband tussen prosodie en muzikale aanleg bij het leren van een vreemde taal, en Live muziek van Dr. Frank & guests. En dan werden er natuurlijk ook prijzen uitgereikt. Allereerst waren er de vier scriptieprijzen voor studenten. Nico Devriendt ging aan de haal met twee LIA’s (popularisering en originaliteit), Sanne Van Biesen  kreeg de LIA voor relevantie voor de taalsector en de hoofdprijs ging naar Tomas Decock.

En daarna was het dan de beurt aan de LIA’s voor de actoren uit de taalsector zelf. Toen het stemmen werd afgesloten, waren er meer dan 9000 uitgebracht. Ongeacht wie met de prijzen naar huis zou gaan, de LIA’s waren voor alle genomineerden al meer dan geslaagd, want zoveel weerklank krijgt de taalsector zelden. Mede daarom waren de winnaars ook extra trots dat zij degenen waren die de meeste stemmen achter hun naam hadden gekregen, hoewel elke genomineerde het de anderen ook van harte had gegund. De winnaars waren:

  • Beste taaldienst: De Taal-IQ-test
  • Beste taalproduct: Wie ben jij (cd met NT2-liedjes)
  • Beste taalproject: ‘Mijn baby is doof’ (documentaire over meerwaarde Vlaamse gebarentaal)
  • Beste taalpublicatie: Meertaligheid als cement van de stedelijke samenleving (Brussel)
  • Beste taalsoftware of -app: De grondwet (NL) in eenvoudig Nederlands
  • Beste website: brievenalsbuit.inl.nl
  • Beste netwerk- en leerevenement: GentVertaal
  • Belofte van het jaar: Be.brusseleir

De prijzen werden uitgereikt door vertegenwoordigers van de partners van de LIA’s: Wordbee, Yamagata Europe, de Belgische Kamer van Vertalers en Tolken, Crosslang, Variaties en Mastervoice.

Het was een heel leerrijk en aangenaam evenement, dat gewoon schreeuwt om een herhaling volgend jaar.

LIA-winnaars

 

(voor meer foto’s, klik hier)