Tags

,

Het is fijn, een taaldenker te zijn. Het is dubbel fijn een taaldenker met kinderen te zijn. Als ze klein zijn, zijn ze uitstekend observatiemateriaal voor kindertaalverwerving. Als ze groter zijn, zie je de kindertaal zo voor je ogen tot leven komen. En uiteindelijk krijg je te pas en te onpas jongerentaal geserveerd, zomaar, ongevraagd meestal, maar enorm boeiend.

Mijn zoon is 12,5, en begint zich duidelijk op het pad van de jongerentaal te begeven. Sinds enkele maanden gebruikt hij wel eens de uitdrukking ‘Het/dit zuigt!’. Meestal heeft hij het dan over iets dat hem absoluut niet bevalt. ‘Die van wiskunde heeft x aantal bladzijden huiswerk gegeven! Dat zuigt!’, zo’n context. De moeder in mij vindt dat niet zo leuk, dat soort taalgebruik, maar voor ze kan protesteren, zegt de taaldenker in mij al: ‘Hee, wat een toffe leenvertaling!’ In zo’n situatie wint de taaldenker het altijd van de moeder, dat geef ik toe. Mijn volgende vraag is er namelijk al: ‘zou hij het zelf weten, dat dat een leenvertaling is? Dat het uit het Engels komt?’ En wat doet een taaldenker/moeder die van zichzelf vindt dat ze een prima, open relatie heeft met haar observatiemateriaal, pardon, kinderen? Die vraagt dat gewoon.

‘Zeg, ik hoor je soms zeggen ‘dat zuigt’, als er iets is dat je niet bevalt. Waar heb je dat vandaan?’

‘Ah, van op school.’

‘En weet je waar dat vandaan komt?’ (met als verwachting: ‘nee’, of ‘ja, uit het Engels natuurlijk’)

‘Euhhhhh, jaaaaaaaaa. Maar ik zeg dat eigenlijk liever niet.’

‘Ah, waarom niet?’

‘Euhhhhhhhh, hmmmmmmm, dat…. pffff…. dat zeg ik ook liever niet.’

‘?????’

Blijkt uiteindelijk, na wat voorzichtig doorvragen, dat hij niet alleen weet dat het van het Engelse ‘This sucks’ komt, maar er ook een vrij goed idee van heeft wat die Engelse uitdrukking zelf ècht betekent. Hij zit er weliswaar een beetje naast, maar niet heel ver.

Conclusie: soms is het beter voor de relatie met je kinderen om de moeder in jezelf toch de bovenhand te laten nemen. En de 12-jarigen van tegenwoordig niet te onderschatten. Ook als ze nog hun zachte kinderwangen en onschuldige kinderstem hebben.