Tags

, , ,

We zijn alweer aan de vijfde categorie toe waar een LIA te winnen valt. Dit keer gaat het over het beste netwerk- en leerevenement binnen de taalsector.

– Als eerste genomineerde wordt de LT-Innovate Summit (‘Top van de Europese Taaltechnologie’) vermeld (EU). LT-Innovate is een forum voor de Europese taaltechnologiesector, in samenwerking met de Europese Unie. Zowel individuen als bedrijven kunnen er lid van worden, en krijgen zo toegang tot een internationaal platform waar informatie kan worden uitgewisseld. Er worden ook nieuwe taaltechnologische producten voorgesteld. Afgelopen jaar organiseerde LT-Innovate in juni voor de tweede keer een ‘Summit‘, een bijeenkomst voor haar leden om te netwerken en presentaties bij te wonen. Het thema van de top was ‘Towards the Multilingual Digital Single Market’. De bedoeling was om een overzicht te krijgen van waar de bedrijven die lid zijn van LT-Innovate mee bezig zijn, en te discussiëren over stimulansen voor innovatie, en hoe de huidige gefragmenteerde markt beter op mekaar kan worden afgestemd.

– De tweede genomineerde, GentVertaalt (BE), stelt zichzelf op de eigen site voor als: ‘een initiatief dat taalprofessionals uit de ruime zone 09 samenbrengt’. Ruim valt dan ook wel heel ruim te interpreteren, want eigenlijk is zowat iedereen welkom die op een professionele manier met taal bezig is. Het centrum van hun activiteiten ligt wel in Gent, zoals de maandelijkse netwerkavonden en leermomenten. Gelukkig voor de leden uit de hele ‘ruime’ zone is GentVertaalt ook online bereikbaar, via de website, Facebook en Twitter. Op de site is er ook een Taaldatabank, die info geeft over verschillende registers binnen het Nederlands (Nederlands-Nederlands / Landneutraal Nederlands / Belgisch-Nederlands / Niet-algemeen Belgisch-Nederlands) en een Taalforum

– De derde genomineerde is het Drongo Festival (NL), dat vorig jaar haar tweede editie kende. Het Drongofestival is gewijd aan de meertaligheid, en is een initiatief van De Taalstudio. Drongo bevat alles wat een festival moet bevatten: een informatiemarkt, ‘labs’, verhalen, taalspelletjes, lezingen van specialisten over allerlei aspecten van meertaligheid, zoals meertaligheid bij kinderen, meertaligheid en beleid enz. Het festival mikt op een heel breed publiek, van leken en specialisten, van jong tot oud. Op de editie 2013 waren ongeveer 7700 mensen aanwezig, en dat getuigt toch van een grote interesse voor dit thema.

Dit zijn de drie officiële genomineerden, en zoals altijd kunt u zelf nog steeds andere evenementen toevoegen. Dit keer doe ik het zelf ook, en ik nomineer er zelfs twee ineens. Ik stel ze hier even voor:

– In november 2013 organiseerde de VRT (BE) samen met de Taalunie (BE/NL) haar jaarlijkse Taaldag. Deze editie, die de titel ‘Taal schept kansen’ kreeg, was een stuk uitgebreider dan de vorige, die de VRT alleen organiseerde. Na de plenaire opening werden er drie parallelsessies georganiseerd van telkens 7 workshops, waar diverse aspecten van taal aan bod kwamen:  taalverwerving, de taal op de arbeidsmarkt, gebarentaal, duidelijke taal, software voor dyslexie, NT2, meertaligheid, academische taal enz. Ik heb deze dag helaas gemist wegens ziekte, maar heb nadien heel lovende commentaren erover gehoord. Op de site van de VRT wordt een impressie van de dag meegegeven.

– Esperanto 3000 vzw Leuven organiseert om de twee jaar een Talenfestival, en vorig jaar was dat rond het thema ‘Toerisme’. Tijdens dit festival heeft de bezoeker de mogelijkheid kennis te maken met heel wat talen, van meer ‘populaire’ zoals Italiaans tot meer exotische zoals Perzisch of Catalaans. Ook het Esperanto zelf en het Leuvense dialect kwamen aan bod. Het is een kleinschalig en heel gezellig festival, en net daarom mag het wel eens in de belangstelling komen. Ik heb er alleszins heel wat opgestoken.

Ik hoop van harte dat deze twee evenementen binnenkort ook op de LIA-site zullen verschijnen, en dat ook zij heel wat stemmen zullen halen.