Tags

, , , ,

We zijn inmiddels bij de vierde categorie van de Language Industry Awards beland, namelijk de beste website in de taalsector. Hier vinden we – voorlopig – drie genomineerden.

– Brievenalsbuit.inl.nl (NL) is een subsite van het Instituut voor Nederlandse Lexicologie. Het project ‘Brieven als buit‘ loopt al verschillende jaren aan de Universiteit Leiden. De basis vormen de wel duizend brieven die in de 17de en 18de eeuw tijdens diverse oorlogen tussen Nederland en Engeland in beslag werden genomen bij gekaapte schepen, en die eeuwenlang stof hebben liggen vergaren in Britse archieven. Het gaat hierbij om privépost van zeelieden naar huis, en net omdat het hierbij om dagelijks taalgebruik gaat, zijn ze zowel historisch als taalkundig heel waardevol. Al deze brieven zijn getranscribeerd en kunnen via toegekende lemmata doorzocht worden op de website die hier genomineerd is.

– Brussel is bijzonder goed vertegenwoordigd bij de genomineerden. Ook in deze categorie is er een Brusselse genomineerde, namelijk de site brulingua.be (BE). Deze site richt zich op Brusselse werkzoekenden en biedt hen de mogelijkheid gratis online taalcursussen te volgen, wat in een multiculturele stad als Brussel geen overbodige luxe is. Men kan momenteel kiezen tussen de talen Engels, Nederlands, Frans en Duits, en men kan ze uiteraard ook alle vier studeren. De site zelf is in het Frans en het Nederlands opgesteld.

–  Ook Eurocatering.org (BE) biedt de mogelijkheid om gratis online interactieve taalcursussen te volgen, maar dan specifiek gericht op de horecasector. Deze site is door een internationaal projectteam met vertegenwoordigers uit 11 Europese landen tot stand gebracht via een Europees project, Leonardo da Vinci. De volgende talen worden aangeboden: Nederlands, Engels, Fins, Frans, Duits, Iers, Italiaans, Noors, Pools, Sloveens en Spaans. Sinds de start van de site zijn er al diverse uitbreidingen geweest, zowel in behandelde thema’s en situaties als in aantal talen.

Voorlopig heeft ‘Brieven als buit’ de meeste stemmen, maar daar kan uiteraard nog verandering in komen. U heeft ook nog altijd de mogelijkheid om andere websites te nomineren.

Advertenties